Anksiyete Bozukluğu

Zaman zaman insanın endişe duyması normaldir. Fakat endişelilik hali günlük aktivitelerinizi engelliyorsa o zaman bir ciddi bir durum ortaya çıkar. Çocuklarda veya yetişkinlerde görülebilir.
Küçük ya da büyük herhangi bir durum nedeniyle devamlı endişe hali vardır.
Huzursuzluk, yorgunluk, irritabilite, kas ağrıları, uyku uyuyamama, terleme, nefes darlığı ve çarpıntı sık görülür.
Bazen endişeler kişiyi tamamen tüketmez. Fakat gene de belirgin bir neden yokken endişe hissi yaşarlar. Sevdikleri konusunda ya da kendi güvenlikleri konusunda endişeleri vardır.
Çocuk ve genç erişkinlerde aşağıdaki olaylara karşı endişe olabilir:
Okul başarısı ve spor yarışmalarında başarısızlık korkusu
Yetişememek konusunda tedirginlik
Deprem, nükleer savaş veya diğer yıkıcı olaylara karşı endişelenme

Menopoz döneminde, mide reflüsünde,  kalp hastalıklarında ve hipo / hipertiroidide anksiyete bozukluğu riski artar.
Kadınlarda 2 kat daha fazladır. Çocukluk travması geçirenlerde, hastalıklarda, stresli durumlarda, madde kullanımında ve bazı kişilik yapılarında risk artar.

Tanı kriterleri:
1-En az altı ay, haftanın pek çok gününde bir konu hakkında aşırı endişe hali olması
2-Endişe duygularını kontrol etmede zorlanma
3-Anksiyete panik atağa, travma sonrası stres bozukluğuna veya madde kullanımına bağlı olmamalıdır.
4-Yukardaki kriterlerden en az 3 tanesi olmalıdır. Çocuklarda ise huzursuzluk, yorgunluk, konsantrasyon zorluğu, irritabilite, kaslarda gerginlik ve uyku bozuklukları bulgularından herhangi birisi varsa tanı konur.
Anksiyete fobiler, panik bozukluğu, depresyon, madde kullanımı ve travma sonrası stres bozukluğu ile birlikte bulunabilir. Bu durumda tanı koymak daha zordur.

Tedavi:
İlaçlar ve psikoterapi yöntemler i kullanılarak tedavi edilir. Bazen iki tedavi yaklaşımı birlikte kullanılabilir. Erken tedavi her zaman daha fazla yarar sağlar.
A-İlaçlar
1-Antidepresanlar: Paroxetine (Paxil), Sertraline (Lustral) ve venlafaxine (Effexor) antidepresan ilaçlar kullanılabilir.
2-Buspirone (Buspon): Etkinliği birkaç haftada ortayaçıkar. İlk alındığında hafif sersemlik yapabilir. bazen başağrısı, bulantı, kusma, sinirlilik ve yuykusuzluk yapabilir. Etki mekanizması tam bilinmemektedir.
3-Benzodiyazepinler: Lorazepam (Ativan), Diazepam (Diazem), Chlordiazepoxide (Libkol) ve Alprazolam (Xanax) bu amaçla kullanılan ilaçlardır. Yatıştırıcı özelliği olan ilaçlardır. Genel olarak akut anksiyete durumunda ve kısa süreli kullanılır. Baş dönmesi, kas koordinasyonunda azalma, denge sağlamada problemler ve hafıza sorunlarına neden olabilir.
B-Psikoterapi:
Genellikle anksiyete bozukluğunda oldukça etkilidir. Bilişsel davranış terapisi ile olumsuz durum değişmese dahi stresi azaltabilir ve tepkilerinizi düzenleyerek yaşamınız üzerinde daha fazla kontrol sahibi olursunuz.

Anksiyete ile başa çıkmada alınabilecek tedbirler nelerdir?

Anksiyete bozukluğunda bitkisel destekler nelerdir?

 

Yorum Yaz

Yorum Yapabilmek İçin Lütfen Üye Girişi Yapınız.

Forum Köşemiz