Başağrısı (Migren)

Başağrısı vücutta en çok ağrıyan bölgelerden birisidir.Genellikle her insanda hayatının bir döneminde başağrısı görülür.
En sık görülen tipi vücudun stres altında kaldığı durumlarda görülen gerilim tipi başağrısıdır.Her insanda görülebilir.Kafa yüzeyindeki kasların kasılması sonucu oluştuğu söylense de kesin nedeni bilinmemektedir.Genellikle boyun ve baş ağrısı birlikte görülür.
Migren başağrısı genellikle tek taraflıdır.Ataklar halinde gelir.Daha çok kadınlarda görülür.Hastalarda bulantı,kusma,gözlerde ışık parlamaları,baş dönmesi görülebilir.Genellikle hamile kalan bayanlarda migren ataklarında azalma olur.
Küme başağrısı tipi ise genellikle genç erkeklerde görülür,etkilenen taraftaki gözde kızarma,şişlik burun akıntısı olur.Çok şiddetli bir başağrısı tipidir.Hasta intiharı düşünebilir.Düzenli aralıklarla gelir.
Diğer başağrısı sebepleri arasında beyin kanamaları,sinüs iltihapları(Sinüzit),beyin iltihapları(menenjit),beyin tümörleri sayılabilir.

Tedavi:
-Sıcak hava,ağır parfüm kokuları,öğün atlamak(aç kalmak),yoğun egzersiz yapmak,saçları sıkı bağlamak,vücut duruş bozuklukları,sigara kullanımı,işyeri ve evde yaşanan stresler; hepsi migreni tetikleyebilir.Bu konularda dikkatli olunmalıdır.
-Düzenli ve yeterli uyku atakların önlenmesinde faydalıdır.
-Çin tuzu(Mono sodyum glutamat içeren gıdalardan uzak durulmalıdır-Lezzet artırıcı olarak hazır gıdalarda kullanılan bu madde bazı hassas kişilerde migren atağını tetikleyebilir-Alınan ürünün içindekiler kısmı dikkatli okunmalıdır.)
-Bazı yiyecekler; peynir,kırmızı şarap,işlenmiş et ürünleri(Salam,sosis,jambon vb.)migreni tetikleyebilir.Sık kahve içme alışkanlığı olan kişilerde kahve içilmeye ara verildiğinde migren ağrısı oluşabilir.Arka arkaya fazla miktarda kahve içildiğinde de başağrısı olabilir.
-Düzenli egzersiz yapılarak ve 4-7-8 nefes alma egzersizi yapılarak stresten arınma sağlanabilir.
-Tansiyon hastaları başağrısı konusunda dikkatli olmalıdır.Tansiyon yükseldiğinde başağrısı görülebilir.
-Migren atağı geldiğinde karanlık bir odaya giderek dinlenilmesi önerilir.Ballı sıcak süt içilmesi migren atağının iyileştirilmesinde faydalıdır.
-Ilık duş alınması tüm kaslarda gevşeme sağlar.Kanın vücutta hareketi sağlanarak migren atağında rahatlama olur.
-Baş çevresine bağlanacak sıkı bir bant eskiden beri bilinen etkili bir yöntemdir.
-Balıkyağı kapsülleri kullanılarak vücudun omega-3 ihtiyacı karşılanmalıdır.
-Zencefil çay olarak tüketildiğinde ya da toz olarak tüketildiğinde damarlarda genişlemeye neden olan maddelerin salınımını önler.Düzenli kullanılmalıdır.Bilinen bir yan etkisi yoktur.Toz olarak günde 1 tatlı kaşığı tüketilmesi yeterlidir.
-Magnezyum takviyesi kaslarda kasılmayı önler.Günlük 600mg kadar alınabilir.Özellikle adet öncesi ve strese bağlı yaşanan gerilim tipi baş ağrılarında etkilidir.
-Kafa yüzeyindeki kasların kasılmasını önlemek amacıyla dişler arasında ısırmadan tutulacak bir kalem gerilim tipi başağrılarının önlenmesinde etkilidir.
-Düzenli egzersiz yapılması ve 4-7-8 nefes alma egzersizi yapılarak stresten arınma sağlanabilir.
-Lavanta veya nane esansı burun deliklerine hafifçe sürülür.Bu da atak sıklığını azaltır.Rahatlatıcı etkisi avrdır.

4-7-8 nefes alma egzersizi
-Sırt dik olarak bir sandalyede oturulur veya düz bir zeminde yatılır.Eller karın bölgesinde ya da kucakta serbest bırakılmalıdır.
-Nefes burundan alınır,ağızdan verilir.Derin nefes alınmalıdır.Nefes burundan alınırken 4’e kadar sayılır.7’ye kadar sayılarak nefes tutulur.ve 8’e kadar sayılarak nefes ağızdan verilir. Önemli olan diyafram hareketinin sağlanarak derin nefes alınmasıdır.Nefes verme daha yavaş olmalıdır.
-Bu nefes egzersizi sırasında hafif baş dönmesi yaşanabilir.Başlangıçta 4 defadan fazla yapılmamalıdır.Günde iki kez yapılır.Zamanla 8 nefese çıkılır.
- Egzersiz düzenli olarak yapıldığında zamanla nefes alıp verme kendiliğinden düzene girer ve nefes alış hızı belli bir ritme oturarak yavaşlar.Bu da tüm hayatımızı derinden etkileyen bir rahatlama sağlar..

Yorum Yaz

Yorum Yapabilmek İçin Lütfen Üye Girişi Yapınız.

Forum Köşemiz