Disleksi bir öğrenme bozukluğudur. Okumada zorluk vardır. Çocuklarda sık görülen bir öğrenme bozukluğudur. Zeka düzeyleri ve görme normaldir. Yıllarca, yetişkinlik dönemine kadar tanı konulamayabilir. Kesin tedavisi yoktur. Genellikle beynin çalışmasıyla ilgili kalıtsal sorunlar vardır. Bu çocuklarda duygusal destek önemlidir. Özel eğitim programları ile okul eğitiminde başarılı olabilirler.
Disleksi bulguları:
Okul öncesi disleksi bulgularını ayırt etmek zordur. Genellikle okul döneminde farkedilir.
Okul öncesi dönemdeki bulgular:
-Geç konuşurlar
-Yeni kelimeleri zor öğrenirler
-Çocukluk şarkılarını öğrenmede zorlanma
Okul dönemindeki bulgular: Bu dönemde bulgular daha belirgindir.
-Beklenen zamandan dah uzun sürede okuma
-Duyduklarını anlamada zorlanma
-Hızlı emirleri yerine getirmede zorlanma
-Birden fazla istemi yerine getirmede zorlanma
-Olayların sırasını hatırlamada zorlanma
-Harfler arasındaki farklılıkları ve benzerlikleri duymda ve görmede zorlanma
-Harfleri tersinden okuma benzer harfleri olan kelimeleri karıştırma(b/d, kış/şık vb)
-Hecelemede zorluk
-Yabancı dil öğrenmede zorlanma
Erken evre yetişkinlikte:
-Okumada zorlanma
-Şaka ve deyimleri anlamada zorlanma
-Sesli okuma
-Zaman ayarlamasında zorlanma
-Yabancı dil öğrenmede zorlanma
-Ezberlemede zorlanma
-Bir hikayeyi özetlemede zorlanma
Sebepleri:
Kalıtsal özellik gösterir. Ailelerde beynin dil becerileri ile ilgili alanın gelişiminde problem vardır.
Disleksi öğrenme problemlerine neden olur. Yaşıtlarını yakalamakta zorlanır. Tedavi edilmediğinde kişinin kendine güveni azalır. Yetişkinlikleri problemli olabilir.
Bu çocuklarda DEHB(Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu) riski fazladır. Bu gibi çocuklarda disleksinin tedavisi daha zordur.
Tanı:
Eğer çocukta disleksi bozukluğundan şüpheleniliyorsa uzman düzeyinde yardım almak gerekir. Doktor çeşitli soru tipleri, testler, duyma ve işitme değerlendirmeleri ve psikolojik değerlendirmeler yapacaktır. Bu testlerin sonucuna göre tanı konulabilir.
Tedavi:
Beyindeki anormalliği düzeltmenin bir yolu yoktur. Genellikle ilaç tedavisi uygulanmaz. DEHB varsa ilaç tedavisi gerekebilir.
Disleksinin tedavisi eğitimdir. Psikolojik açıdan değerlendirilen çocuğun eğitime müsait olup olamadığına bakılır. Duyma, görme ve dokunma teknikleri uygulanarak okuma geliştirilir.
-En küçük sesleri tanıması istenir.
-Okuduğunu anlaması artırılır ve harflerin ses eğitimi verilir
-Sesli okutulur.
-Bir kelime dağarcığı oluşturması sağlanır.
Çocuğunuzun en iyi sonucu alabilmesi için erken tanı konulması önemlidir. Pek çok disleksili çocuk yaratıcı ve parlak olabilir. Bazen bu çocuklar matematikte, bilimde veya sanatta üstün yetenekli olabilirler.
Çocuğunuza yapabileceğiniz en büyük yardım; ona, 6.ayından sonra düzenli olarak sesli hikayeler okumanızdır.
Yorum Yapabilmek İçin Lütfen Üye Girişi Yapınız.
HastalıklarSağlıklı Beslenme ve Diyet Vitaminler Temel Besinler Tanısal Testler İlk Yardım İletişim
Yasal Uyarı:"Nettedavi.com" web sitesinde yer alan her türlü medikal bilgi, yorum, duyuru ve tanıtım faaliyetleri ile ilgili sayfa düzenlemeleri, güvenilirliğine inanılan kaynaklardan elde edilerek derlenmiştir. "Nettedavi.com" da yer alan her türlü bilgi, değerlendirme, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirmeye yönelik olup, hiç bir şekilde kişinin doktorundan bağımsız teşhis ve tedaviye yönlendirilmesi anlamına gelmemektedir. Burada yer alan bilgi ve değerlendirmelerin uygulanması sonucunda ortaya çıkacak doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan "Nettedavi.com" sorumlu olmayacaktır. Bu siteye giren ve kullanan tüm kullanıcıların bu uyarıyı okudukları ve onayladıkları kabul edilir.[All Rights Reserved - Sitede yer alan bilgi, belge ve yazılımların yazılı veya görsel ortamda, kaynak göstermeden alıntı yapılarak kullanımına izin verilmemektedir]
33 Web Tasarım