Makaleler

Göz Tansiyonu (Glokom)

Glokom(Göz tansiyonu) tek bir hastalık değildir. Bir hastalık gurubudur. Optik sinir hasarına bağlı görme kaybına neden olur. Glokom görme kaybının en sık nedenlerinden birisidir. İleri safhalara gelmeden görme kaybı olmaz. Erken tanı ve tedavi ile önlenebilir bir durumdur.
Rutin kontrolleriniz sırasında göz içi basıncınızı da ölçtürmelisiniz.
Göz küresinin iç basıncında artış olur. Genellikle bu basınç artışı optik sinire zarar verir. Basınç artışı gözün içine ve dışına akan sıvının birikmesi nedeniyle olur. Sıvı girişi ya da çıkışı iris ve kornea arasındaki birleşme yerinin açısından olur. Eğer bu drenaj bozulursa glokom gelişir.

 


Glokom majör olarak iki tiptir:
Şikayetler her iki tipte de tamamen farklıdır. Her iki tipte de sebep belli değilse primer glokom, sebep belli ise sekonder glokom olarak adlandırılır. Sekonder glokom nedenleri;  göze alınan darbe, ilaçlar, ileri katarakt ya da diyabet, gözlerin iltihabı ve tümörleri olabilir.
1-Açık açılı glokom: Göz sinirinde kalıcı hasar oluşmadan bir bulgu vermez. Kornea ve iris arasındaki açı açıktır.Fakat içerdeki drenaj(trabeküler sistem) sistemi sorunludur.Sıvının dışarı çıkısı zordur. Zamanla göz içinde sıvı birikimi olur. Problemin daha farkında olmadan görme kaybı kalıcı olarak yerleşmiş olur. Sebebi tam bilinmemektedir. En sık görülen glokom tipidir. Periferik görmenin zamanla kaybı, ileri vakalarda tünel şeklinde görme vardır.
2-Kapalı açılı glokom: Drenaj açısı dar olan kişilerde kapalı açı gelişme riski artar.
Göz ağrısı, bulantı-kusma, ani görme kaybı, gözde kızarma görülebilir. İrısin ileri doğru çıkıntı yapması sonucu açı kapanır. Bu da göz içinde sıvı birikmesine neden olur.
3-Normal basınçlı glokom: Göz içi basıncı normaldir, fakat optik sinir hasarı vardır. Nedeni tam bilinmemektedir.
4-Gelişimsel glokom: Bazı bebek ve çocuklarda görülebilir. Doğumda vardır ya da sonradan ortaya çıkabilir.
5-Pigmet oluşturan glokom: İris içindeki renk oluşturan maddeler(Pigment granülleri) drenaj kanallarını tıkayabilir.

Glokom için risk faktörleri şunlardır:
1-Göz içi basıncı yüksek olanlar
2-Yaşlılar(>60yaş),
3-Siyahi ırk(Japonlarda normal tansiyon glokom daha sıktır)
4- Ailede glokom hikayesi
5-Diyabet, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve hipotiroidizm
6-Myopi veya hipermetropi göz kusurları
7-Uzun süreli kortikosteroid göz damlası kullanımı

Düzenli göz muayenesi yaptırmalısınız Genel kural olarak 40-60 yaş arası 3 yılda bir, 60 yaşından sonra 1-2 yılda bir kontrolden geçmelisiniz. Glokom için risk faktörünüz varsa daha sık kontrollere gitmelisiniz.
Sağlıklı beslenmelisiniz.
Düzenli egzersiz yapmalısınız(Göz içi basıncını azaltır).
Aldığınız sıvıları yudumlayarak içmelisiniz. Kısa sürede 1 litreye yakın su içmeniz göz içi basıncını artırır.
Kafein alımınızı kısıtlamalısınız. Yüksek miktarlarlarda göz içi basıncını artırır.

Tanı:
Göz muayenesi sırasında tanı konur. Göz içi basıncı ölçülür. Optik sinir direk olarak incelenir. Görme alanı testleri yapılır. Görme keskinliği değerlendirilir. Korneanın kalınlığı ölçülür. Kalın kornea ölçümlerinde glokom riski artar.
Tedavi:
Tedavinin amacı göz içi basıncını azaltmaktır. Hastalığı oluşturduğu görme kaybı düzeltilemez, fakat ilerlemesi önlenebilir.
1.Göz damlası tedavisi:
Prostaglandinler: Göz içindeki sıvının dışarı akması kolaylaşır. Sıklıkla reçete edilen damlalardır. Gözlerde hafif kanlanma ve batma olabilir.
B blokerler: Göz içinde sıvı üretimi azalır, göz içi basıncı azalır. Nefes darlığı, kalp hızında yavaşlama, tansiyon düşmesi, impotans ve yorgunluk yapabilir.
Alfa adrenerjik agonistler: Göz içinde sıvı üretimi azalır, sıvının dışarı akışı hızlanır. Kalpte çarpıntı, tansiyon yüksekliği, gözlerde kızarıklık ve şişlik, ağız kuruluğu yapabilir
Karbonik anhidraz inhibitörleri: Nadiren kullanılır.
Kolinerjik ajanlar: Göz bebeği küçülür. Bulanık görme ve miyop görme kusuru yapabilir.

2.İlaç Tedavisi: Göz damlaları ile yeterince iyi yanıt alınamadığında kullanılır. Genellikle karnonik anhidraz inhibitörleri bu amaçla kullanılır. Sık idrara çıkma, mide ağrısı, depresyon, böbrek taşları ve ellerde ve ayaklarda karıncalanmadır.

3.Lazer tedavisi-Lazer trabeküloplasti açık açı glokomlarda uygulanır. İlk etata göz içi basıncı azalabilir. Fakat sıkı takip etmek gerekir. Basınç tekrar artabilir.

4.Cerrahi tedavi-Trabekulektomi operasyonunda korneanın tabanında bir açıklık oluşturulur. Önce bir gözde uygulanır. Diğer göze 2-3 hafta sonra uygulanabilir.

5-Drenaj implantları: Küçük bir tüp yerleştirilerek göz içindeki sıvının drenajı sağlanmış olur.
Enfeksiyon, iltihaplanma, kanama, göz içi basıcının fazla düşmesi veya yükselmesi, görme kaybı; göze uygulanan tüm girişimsel işlemlerde oluşabilecek komplikasyonlardır. Bu komplikasyonların pek çoğu etkili bir şekilde tedavi edilebilir.
Akut açı kapanması glokomu medikal bir acildir. İlaç ve cerrahi müdahale gerektirir. Genellikle iridotomi (iriste lazer cerrahisi ile delik açılması) yapılarak tedavi edilir.

Makaleler

Makale Eklenmemiş.

Yorum Yaz

Yorum Yapabilmek İçin Lütfen Üye Girişi Yapınız.

Forum Köşemiz