Makale Eklenmemiş.
Kekemelik yaşayan kişiler ne söylemek istediklerini bilirler. Fakat kendilerini ifade etmede zorluk vardır. Belli harfler, heceler ya da kalıplar tekrarlanır ya da uzatılır. Çocuklarda konuşmayı öğrenme sırasında normal olarak görülebilir. Bazen yetişkinliğe kadar uzanan kronik bir rahatsızlık yaratabilir. Kekemelik olan çocuk ve yetişkinler konuşma terapisinden ve psikolojik danışmanlıktan genellikle fayda sağlar. Bazen elektronik cihazlarla konuşma geliştirilebilir. Yetişkinler genellikle kendi kendilerine konuşurlarken, şarkı söylerken kekemelik sorunu yaşamazlar.
Sık görülen bulgular şunlardır:
-Kelimeye başlarken zorlanma vardır
-Sesli harflerde tekrarlama olur
-Hızlı göz kırpmaları olabilir.
-Çene ve dudaklarda titreme görülebilir.
Stres, heyecan ve yorgunluk durumlarında şikayetler artar. Bu kişilerde bir gurup önünde veya telefonla konuşmak özellikle zordur.
2-5 yaş arası çocuklarda sık görülür. Pek çok çocuk için bu normal dil öğrenmenin bir parçasıdır. 6 aydan uzun sürerse, sık tekrarlarsa, yüz kaslarında gerime ve sertleşme varsa, çocuğun okul ve sosyal ortamını etkiliyorsa, konuşması gereken yerlerden uzaklaşıyorsa, beş yaşından sonra devam ediyorsa, özellikle okulda sesli okuma sırasında belirginse tedavi alınması gereklidir.
Yetişkinlerde kekemeliğe bağlı anksiyete ve kendine güvensizlik varsa, bu konularda da yardım alınmalıdır. Erkeklerde kekemelik daha fazla görülür. Çocukluk gelişiminde gecikmeler olabilir.
Bazen kekemelik ailesel geçişlidir. Yakın akrabalarda da bu tip problemler olabilir. Beyin hasarı, felç kekemelik nedeni olabilir.
Bu çocuklarda ya da yetişkinlerde kendine güven azalabilir, endişe hali ortaya çıkabilir. Başkaları tarafından dışlanma sıktır.
Tedavi:
Konuşma terapileri yapılır.
1-Kontrollü akıcılık: Başlangıçta yavaş konuşma ile kekemelik olan yerlerin farkına varılır. Zamanla konuşma hızı artırılır.
2-Elektronik cihazlar kullanılarak yapılan tedavide özel kulaklıklar kullanılarak konuşma tonu ve akıcılığı düzenlenir.
3-Bilişsel davranış terapisi: Altta yatan sebeplere yönelik tedavi düzenlenir. Kekemeliği artıran düşünce şekilleri değiştirilir.
4-Ebeveyn katılımı: Ebeveynlerin tedaviye katılımı oldukça önemlidir. Çocuğun konuşma hızını yavaşlatmak ve akıcı konuşma sonrası çocuğu övmek önemlidir.
5-Hastane veya klinik tedavisi: Haftada 1-4 saat arası süren seanslar yapılarak birkaç haftada veya birkaç ayda çocuğun konuşası düzenlenir.
6-Yoğun tedavi programı: Bazı uzmanlara göre en etkili tedavi yöntemidir. Yabancı dil eğitimine benzer bir yöntem uygulanır. 2 veya 3 hafta sürer. 30-100 saat arası tedavi süresi vardır. Kekemeliği azaltıcı egzersizler, guruplara konuşma patrikleri, stres ve endişeyi azaltıcı yöntemler kullanılır.
Makale Eklenmemiş.
Yorum Yapabilmek İçin Lütfen Üye Girişi Yapınız.
HastalıklarSağlıklı Beslenme ve Diyet Vitaminler Temel Besinler Tanısal Testler İlk Yardım İletişim
Yasal Uyarı:"Nettedavi.com" web sitesinde yer alan her türlü medikal bilgi, yorum, duyuru ve tanıtım faaliyetleri ile ilgili sayfa düzenlemeleri, güvenilirliğine inanılan kaynaklardan elde edilerek derlenmiştir. "Nettedavi.com" da yer alan her türlü bilgi, değerlendirme, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirmeye yönelik olup, hiç bir şekilde kişinin doktorundan bağımsız teşhis ve tedaviye yönlendirilmesi anlamına gelmemektedir. Burada yer alan bilgi ve değerlendirmelerin uygulanması sonucunda ortaya çıkacak doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan "Nettedavi.com" sorumlu olmayacaktır. Bu siteye giren ve kullanan tüm kullanıcıların bu uyarıyı okudukları ve onayladıkları kabul edilir.[All Rights Reserved - Sitede yer alan bilgi, belge ve yazılımların yazılı veya görsel ortamda, kaynak göstermeden alıntı yapılarak kullanımına izin verilmemektedir]
33 Web Tasarım