Kuduz enfeksiyon taşıyan hayvanların salgılarında bulunur. Bu hayvanların insanları ısırmasıyla bulaşır. Genellikle ısırma ile bulaşır. Sokak köpekleri gelişmekte olan ülkelerde en sık kuduz nedenidir. Fakat yarasa, tilki, rakun gibi vahşi hayvanlardan da bulaşabilir.
Şikayetler oluştuktan sonra hemen her zaman ölümcüldür. Bu nedenle şüpheli ısırma hikayesi olan herkes mutlaka aşılanmalıdır.
Hastalığın geç evresine kadar fazla şikayet olmaz. Ölümden günler önce şikayetler başlar. Ateş, baş ağrısı, ajitasyon, bilinç bulanıklığı, sudan korkma, aşırı salya üretimi, uykusuzluk ve felç görülebilir.
Eğer bir hayvan tarafından ısırıldıysanız hemen doktora başvurmanız gerekir. Eğer bir çocuğun ya da kendini ifade edemeyen kişinin yanında yarasa görürseniz, okişiyi ısırlımış olarak kabul etmelisiniz.
Kuduz virüsü ısırma yoluyla geçer. Nadiren salyanın açık yarayla, göz ve ağızla temasıyla da geçebilir. Enfekte hayvan açık yarayı yalarsa da bulaşabilir. Her memeli virüsü bulaştırabilir.
Evcil hayvanlardan, kedi, inek, köpek, keçi, at, tavşan; vahşi hayvanlardan, yarasa, tilki, maymun, kunduz, çakal, rakun, gelincik, dağ sıçanı en sık görülenleridir.
Kuduz hastalığının sık görüldüğü ülkelere seyahat edenlerde, Hayvanlarla sık temas eden kişilerde, kuduz virüsünün çalışıldığı laboratuarlarda dikkatli olunması gerekir. Boyun ve baş yaralanmalarında kuduz mikrobu beyine yakın olacağından şikayetler daha hızlı başlar. Isırma yoluyla bulaştığından virüsün bulaşıp bulaşmadığı konusunda emin olamazsınız. Bu nedenle kuduz virüsünün hastalık yapmasını önleyen immunoglobilinler hemen uygulanmalıdır.
Tedavi:
Kuduz enfeksiyonu için özel bir tedavi bulunmamaktadır.
Eğer ısıran hayvan bulunamıyorsa kuduz olduğu kabul edilir.
Hızlı etkili kuduz immunoglobulini: En kısa zamanda bir kısmı hayvanın ısırdığı alanın yakınına yapılır.
Kuduz aşısı: 14 günde 5 enjeksiyon yapılır. Vücudun bağışıklık sisteminin kuduz virüsünü tanıması sağlanır.
Eğer bilinen bir hayvan ısırdıysa, hayvan sağlıklı ise kuduz aşısına gerek yoktur.
Evcil hayvanlar ve çiftlik hayvanları: Hayvan(kedi, köpek, gelincik) 10günlük gözleme alınır. Bu dönemde hayvan sağlıklı ise aşıya gerek yoktur.
Yarasa yakalanırsa öldürülür ve beyni incelenir. Kuduz enfeksiyonu yoksa aşıye gerek yoktur.
Kuduzun önlenmesinde
1-Evcil hayvanlar aşılanmalıdır ve kontrol altında tutulmalıdır. Vahşi hayvanlarla teması önlenmelidir.
2-Tavşan, kobay gibi küçük hayvanlar kafeste tutulmalıdır. Çünkü bu hayvanlara korumak için aşı uygulaması yoktur.
3-Vahşi hayvanlara yaklaşmamalısınız. Ayrıca vahşi hayvanların size yaklaşması normal değildir. Sizden korkmayan hayvandan uzak durmalısınız.
4-Uzak seyahat edecekseniz kuduz aşısı yaptırmayı düşünmelisiniz.
Yorum Yapabilmek İçin Lütfen Üye Girişi Yapınız.
HastalıklarSağlıklı Beslenme ve Diyet Vitaminler Temel Besinler Tanısal Testler İlk Yardım İletişim
Yasal Uyarı:"Nettedavi.com" web sitesinde yer alan her türlü medikal bilgi, yorum, duyuru ve tanıtım faaliyetleri ile ilgili sayfa düzenlemeleri, güvenilirliğine inanılan kaynaklardan elde edilerek derlenmiştir. "Nettedavi.com" da yer alan her türlü bilgi, değerlendirme, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirmeye yönelik olup, hiç bir şekilde kişinin doktorundan bağımsız teşhis ve tedaviye yönlendirilmesi anlamına gelmemektedir. Burada yer alan bilgi ve değerlendirmelerin uygulanması sonucunda ortaya çıkacak doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan "Nettedavi.com" sorumlu olmayacaktır. Bu siteye giren ve kullanan tüm kullanıcıların bu uyarıyı okudukları ve onayladıkları kabul edilir.[All Rights Reserved - Sitede yer alan bilgi, belge ve yazılımların yazılı veya görsel ortamda, kaynak göstermeden alıntı yapılarak kullanımına izin verilmemektedir]
33 Web Tasarım