Kurdeşen hastalığı bir çeşit alerjik deri hastalığıdır. Deriden kabarık, kızarık ve kaşıntılı deri döküntüleri vardır. Damarlarda ödem (anjioödem) olduğunda daha derin dokular da etkilenir; gözaltında,ağız çevresinde şişmeler görülür. Eğer ürtiker atağı 6 haftadan uzun sürüyorsa kronik ürtiker adı verilir. Bazen aylarca, bazen yıllarca sürebilir.
Genellikle ataklar hafif seyreder ve alejen madde ortadan kaybolunca 24 saat içinde kendi kendine geçer. Fakat bazı vakalarda çok ağır seyredebilir. Bu durumda solunum zorluğu ve nefes alamama görülebilir, çok ciddi bir durumdur (Anafilaktik şok). Hiç vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir. Arı sokmalarında da ani gelişen alerji atağı nedeniyle aynı durum yaşanabilir. Benzer bir tablo söz konusudur. Eğer hastada göz çevresinde, dudaklarda şişme, nefes almada zorluk yaşanıyorsa, hasta hemen hastaneye götürülmelidir. Dakikalar içerisinde tablo ilerler,hızlı hareket etmek gerekir.
Çoğunlukla allerjiye neden olan madde tespit edilemez. Bu konuda hastanın dikkatli gözlem yapması önemlidir. En sık alerjen maddeler şunlardır:
1.Yiyecekler: Yumurta, yerfıstığı, ceviz, badem, fındık, balık, süt vb.
2. İlaçlar: Her ilaç alerjiye neden olabilir. Tansiyon ilaçları, ağrı kesiciler (Aspirin, naproksen, ibuprofen vb), penisilin bunlardan bazılarıdır.
3.Diğer alerjenler: Polen (evde veya dışarda bitkilerin çiçek açması), evcil hayvanların deri döküntüleri ve kılı, lateks, böcek ısırmaları, ev temizliğinde kullanılan deterjanlar vb.
4.Çevresel faktörler: Sıcak, güneş ışığı, stres, egzersiz, cilde baskı yapılması vb.
Alınacak önlemler:
-Rahat ve pamuklu giysiler giyilmelidir.
-Dayanılacak kadar soğuk suyla sık sık duş alınmalıdır.
-Alerjiye neden olabilecek maddeler araştırılmalı ve bunlardan uzak durulmalıdır.
-Sıcaktan uzak durulmalıdır.
-Bazen belirli bir sebep bulunamayabilir. Tek başına stres bile vücutta urtiker atağını tetikleyebilir. Böyle durumlarda rahatlama teknikleri, solunum egzersizleri oldukça yararlıdır.
Tedavi:
En etkili ve basit tedavi antihistaminik kullanımıdır. Uyku ve baş dönmesi yapmayan 2. kuşak antihistaminikler günde tek doz oldukça etkilidir.
Yorum Yapabilmek İçin Lütfen Üye Girişi Yapınız.
HastalıklarSağlıklı Beslenme ve Diyet Vitaminler Temel Besinler Tanısal Testler İlk Yardım İletişim
Yasal Uyarı:"Nettedavi.com" web sitesinde yer alan her türlü medikal bilgi, yorum, duyuru ve tanıtım faaliyetleri ile ilgili sayfa düzenlemeleri, güvenilirliğine inanılan kaynaklardan elde edilerek derlenmiştir. "Nettedavi.com" da yer alan her türlü bilgi, değerlendirme, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirmeye yönelik olup, hiç bir şekilde kişinin doktorundan bağımsız teşhis ve tedaviye yönlendirilmesi anlamına gelmemektedir. Burada yer alan bilgi ve değerlendirmelerin uygulanması sonucunda ortaya çıkacak doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan "Nettedavi.com" sorumlu olmayacaktır. Bu siteye giren ve kullanan tüm kullanıcıların bu uyarıyı okudukları ve onayladıkları kabul edilir.[All Rights Reserved - Sitede yer alan bilgi, belge ve yazılımların yazılı veya görsel ortamda, kaynak göstermeden alıntı yapılarak kullanımına izin verilmemektedir]
33 Web Tasarım