Kürtaj işlemi kadınlarda en sık yapılan medikal işlemlerden birisidir. Tanısal amaçlı kürtajda-Probe küretaj- rahim içinden örnek alınır ve patoloji laboratuarında incelenir. Menopozda kanama ve rahim kalınlaşmalarında, anormal uterus kanamalarında tanı ve tedavi düzenlenmesinde önemlidir. Gebelik durumunda eğer fetus ölmüşse(Missed abortus) ya da fetusta anomali varsa küretaj işlemi uygulanabilir. Bazen gebelik kanamayla birlikte sonlanabilir(İnkomplet Abortus).Bu durumda düşük sonrası rahim içini temizlemek amacıyla da küretaj yapılabilir. Düşük sonrası rahim içi temizlenmediğinde, rahim içinde gebeliğe ait parça kalabilir. Bu da enfeksiyon riskini artırır. İlerleyen dönemde gebe kalma riski azalabilir. Abortus(Düşük) konusunda daha detaylı bilgiye bu linkten ulaşabilirsiniz.
Küretaj küçük bir cerrahi işlemdir. Genellikle ofis şartlarında ve lokal anestezi uygulanarak ya da genel anestezi altında yapılır.İşlem sonrası enfeksiyon riskini azaltmak için antibiyotik tedavisi verilir. İşlem öncesi birkaç saat yeme ve içme önerilmez.
Hasta jinekolojik masaya alınır. Spekulum(vajeni açmayı sağlayan alet) vajene yerleştirilir. Dezenfektan solüsyonla vajen ve rahim ağzı silinir. İşlem lokal anestezi altında yapılacaksa rahim ağzına kürtaj işlemi başlamadan önce uygun bir şekilde anestezi yapılır. Rahim ağzı küçük metal çubuk şeklindeki aletlerle(Buji) açılır. Eğer lokal anestezi uygulanmamışsa rahim açma işlemi sırasında hasta kramp hissedebilir. Bu aşamadan sonra enjektör ve kanüller ile vakumlanarak rahim içi temizlenir. Metal bir aletle(küretle) de temizlenebilir. İşlem genellikle 30 dakikadan kısa sürer.
Kürtaj Sonrası Bakım Nasıl Olmalıdır?
Küretaj sonrası hafif kanama gelmesi doğaldır. İşlemden 2 hafta sonrasına kadar ilişki önerilmez. Ayakta duş alınabilir. Ağrı olduğunda doktorunuzun önereceği bir ağrı kesici kullanabilirsiniz. Doktorunuzun önerisine göre kontrol için bir hafta sonraya randevu alabilirsiniz. Eğer alınan örnek patoloji laboratuarına gönderildiyse sonuçlar için tekrar gelmeniz konusunda size bilgi verilecektir.
Kürtaj sonrası görülebilecek bazı komplikasyonlar şunlardır:
-Rahim delinmesi
-Enfeksiyon
-Fazla kanama
Kürtaj sonrası ilerleyen zamanda fertilite konusunda rahim içini zayıflattığı yönünde yapılmış yeterli çalışma yoktur.
İsteğe Bağlı Kürtaj İşlemi İçin Yasal Sınır:
İsteğe bağlı kürtajda yasal sınır 10 haftaya kadardır, ancak eğer bebekte yaşamla bağdaşmayacak düzeyde sakatlık/anomali söz konusu ise yaşam sınırı olan 24.haftaya kadar gebelik sonlandırılabilir.
18 yaşını tamamlamamış olanlar ebeveynlerinin yazılı ve imzalı izni ile kürtaj olabilir. Hasta evli ise eşinin rızası ve izni gerekmektedir. Hasta evli değil ve 18 yaşını tamamlamışsa kendi isteğiyle gebeliği sonlandırabilir.
Yorum Yapabilmek İçin Lütfen Üye Girişi Yapınız.
HastalıklarSağlıklı Beslenme ve Diyet Vitaminler Temel Besinler Tanısal Testler İlk Yardım İletişim
Yasal Uyarı:"Nettedavi.com" web sitesinde yer alan her türlü medikal bilgi, yorum, duyuru ve tanıtım faaliyetleri ile ilgili sayfa düzenlemeleri, güvenilirliğine inanılan kaynaklardan elde edilerek derlenmiştir. "Nettedavi.com" da yer alan her türlü bilgi, değerlendirme, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirmeye yönelik olup, hiç bir şekilde kişinin doktorundan bağımsız teşhis ve tedaviye yönlendirilmesi anlamına gelmemektedir. Burada yer alan bilgi ve değerlendirmelerin uygulanması sonucunda ortaya çıkacak doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan "Nettedavi.com" sorumlu olmayacaktır. Bu siteye giren ve kullanan tüm kullanıcıların bu uyarıyı okudukları ve onayladıkları kabul edilir.[All Rights Reserved - Sitede yer alan bilgi, belge ve yazılımların yazılı veya görsel ortamda, kaynak göstermeden alıntı yapılarak kullanımına izin verilmemektedir]
33 Web Tasarım