Lyme hastalığı kenelerden bulaşmaktadır. Borrelia burgdorferi adlı bakteri enfeksiyonudur. Çayır ve bol ağaçlı yerlerde keneler beslenir, lyme hastalığı sık görülen yerlerde önlemler alınmalıdır. Uygun antibiyotikler ve erken tedavi ile pek çok kişide tedavi mümkündür. Fakat ileri safhalarda tedaviye yanıt zordur.
Erken belirtiler şunlardır: Döküntü kene ısırığı alanında görülür, dışı kırmızı halka şeklindedir ve domuz gözüne benzer(Eritema migrans). Bu döküntü tanı koydurucudur.Grip benzeri şikayetler vardır.
Geç dönem belirtileri birkaç haftada ya da ayda ortaya çıkar, eklem ağrıları sıktır. En fazla dizlerde tutulum olur. Menenjit, kollarda ve bacaklarda güçsüzlük görülebilir.
Eğer kene tarafından ısırıldıysanız şikayetleriniz olmasa dahi doktora başvurmalısınız. Çünkü tedavi edilmediğinde aylar hatta yıllar sonra hastalık tüm vücuda yayılabilir. Enfeksiyon oluşması için kene vücutta en az 36-48 saat kalmalıdır. Kenenin vücuttan hemen çıkarılması enfeksiyonu da önler. Kene başında tutularak çıkartılmalı, ya da başından tutulmalı ve kendi çıkana kadar beklenmelidir. Asla ezilerek çıkarılmamalıdır. Uzun kollu pantolon ve gömlekler giyilmelidir. Böcekleri uzaklaştırıcı ilaçlar kullanılabilir. Bir kez enfeksiyonu geçirmiş olmak bağışıklık sağlamaz.
Tedavi edilmeyen lyme hastalığında sık görülen geç dönem bulguları şunlardır:
-Kronik eklem ağrısı(özellikle dizlerde)
-Yüz felci ve diğer nöropatiler
-Bilişsel bozukluklar, hafıza kaybı
-Kalp ritim bozuklukları
Tedavide antibiyotikler kullanılır. 8 yaş üstü çocuklarda ve yetişkinlerde doksisiklin 10-14 gün kullanılır. Genç çocuklar, emziren veya gebe kadınlarda amoksisilin ya da sefuroksim kullanılır.
Beyin enfeksiyonlarında intravenöz antibiyotik tedavisi 14-28 gün kullanılır. Bazı kişilerde tam tedavi sonrası bile kas ve eklem ağrıları görülebilir. Sebebi bilinmemektedir. Otoimmunite rol oynayabilir.
Bazı alternatif tedavi yaklaşımlarında ‘’Bismakrin’’ adlı ilaç kullanılmaktadır. Bismakrin yüksek oranda bizmut içerir. İntravenöz uygulamada zehirlenme yapabilir. Bizmut mide ülserlerinde oral olarak kullnılmaktadır ve güvenlidir
Yorum Yapabilmek İçin Lütfen Üye Girişi Yapınız.
HastalıklarSağlıklı Beslenme ve Diyet Vitaminler Temel Besinler Tanısal Testler İlk Yardım İletişim
Yasal Uyarı:"Nettedavi.com" web sitesinde yer alan her türlü medikal bilgi, yorum, duyuru ve tanıtım faaliyetleri ile ilgili sayfa düzenlemeleri, güvenilirliğine inanılan kaynaklardan elde edilerek derlenmiştir. "Nettedavi.com" da yer alan her türlü bilgi, değerlendirme, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirmeye yönelik olup, hiç bir şekilde kişinin doktorundan bağımsız teşhis ve tedaviye yönlendirilmesi anlamına gelmemektedir. Burada yer alan bilgi ve değerlendirmelerin uygulanması sonucunda ortaya çıkacak doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan "Nettedavi.com" sorumlu olmayacaktır. Bu siteye giren ve kullanan tüm kullanıcıların bu uyarıyı okudukları ve onayladıkları kabul edilir.[All Rights Reserved - Sitede yer alan bilgi, belge ve yazılımların yazılı veya görsel ortamda, kaynak göstermeden alıntı yapılarak kullanımına izin verilmemektedir]
33 Web Tasarım