Enfeksiyoz mononükleozis genellikle öpücük hastalığı olarak bilinir. Tükrük salgısıyla bulaşır. Ebstein-Barr virüsü etkendir. Bazen benzer bulgular CMV enfeksiyonunda da görülebilir.Fakat kişisel eşyaların, çatal, kaşık ve bardakların ortak kullanımıyla ve damlacıklar yoluyla da bulaşabilmektedir. Soğuk algınlığı kadar bulaşıcı değildir.
Genellikle dalak büyümesi sık görülür. Dinlenme ve bol sıvı alımı çok önemlidir. Ateş, halsizlik, boğaz ağrısı, ateş, boğazda ve koltukaltlarında ağrılı lenf düğümleri, bademcik iltihabı, başarısı, cilt döküntüsü, iştah kaybı, yumuşak ve ödemli dalak ve gece terlemeleri sıktır. Tipik olarak 4-8 hafta kuluçka dönemi vardır. Ateş ve boğza ağrısı birkaç haftada geçer. fakat halsizlik, lenf düğümlerinde büyüme ve dalak büyümesi birkaç hafta daha devam edebilir. Genellikle hafif seyreder. Enfeksiyon geçiren kişilerde antikor gelişir ve yaşam boyu koruyuculuk sağlar. Enfeksiyondan aylar sonra bile tükrük salgısında EBV pozitif kalabilir.Henüz herhangi bir aşısı yoktur
Komplikasyonlar:
1-Dalak büyümesi: Bazen aşırı dalak büyümasi varsa dalak ruptürü(kanaması) olabilir.Sol üst kadranda şiddetli ağrı olması uyarıcıdır. Acil cerrahi müdahale gerekir.
2-Karaciğer problemleri: Hepatit ve sarılık görülebilir.
3-Nadiren anemi, trombosit sayısında azalma görülebilir.
4-Kalpte enfeksiyon
5-Menenjit, ensefalit, Guillian-Barre sendromu görülebilir.
6-Bademciklerde büyüme nefes almayı zorlaştırır.
Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ciddi, yaşamı tehdit eden enfeksiyonlar oluşabilir.
Tanı:
Fizik muayene-Lenf düğümleri, dalak ve bademcikler incelenir.
Antikor testleri-İlk haftada negatif sonuç verebilir.
Kan sayımında beyaz kan hücrelerinin(Lenfosit) artışı, tanı koymaya yardımcıdır.
Tedavi:
-Yatak istirahati ve bol sıvı alınması önemlidir. Antibiyotikler genellikle önerilmemektedir.
-İkincil enfeksiyonlar tedavi edilir. Genellikle streptokok enfeksiyonu boğazda enfeksiyon yapar.
Bazen amoksisilin ya da amoksisilin-klavulonik asit döküntüye neden olabilir. Bu penisiline allerji olduğu anlamına gelmez. Başka antibiyotikler tercih edilebilir.
Boğaz ya da bademciklerde ciddi şişme varsa solunum sıkıntılı olabilir. Bu sıkıntıyı rahatlatmada kortikosteroid(Prednizone) kullanılabilir.
Ağrı kesiciler kullnılabilir (Parol, minoset vb). 16 yaşından küçük çocuklarda aspirin kullanılmamalıdır.
Bir bardak suya yarım çay kaşığı tuz konur ve ağız bu suyla günde üç kere gargara yapılır.
Şikayetler birkaç haftada iyileşir. Tamamen iyileşme birkaç ayı bulabilir.
Ne kadar dinlenirseniz o kadar çabuk iyileşirsiniz. Normal aktivitelerinize çok erken başlarsanız enfeksiyon tekrarlayabilir. Ağır bedensel egzersizlerin yapılması en az bir ay ertelenmelidir (Dalak ruptürünü önlemek için).
Yorum Yapabilmek İçin Lütfen Üye Girişi Yapınız.
HastalıklarSağlıklı Beslenme ve Diyet Vitaminler Temel Besinler Tanısal Testler İlk Yardım İletişim
Yasal Uyarı:"Nettedavi.com" web sitesinde yer alan her türlü medikal bilgi, yorum, duyuru ve tanıtım faaliyetleri ile ilgili sayfa düzenlemeleri, güvenilirliğine inanılan kaynaklardan elde edilerek derlenmiştir. "Nettedavi.com" da yer alan her türlü bilgi, değerlendirme, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirmeye yönelik olup, hiç bir şekilde kişinin doktorundan bağımsız teşhis ve tedaviye yönlendirilmesi anlamına gelmemektedir. Burada yer alan bilgi ve değerlendirmelerin uygulanması sonucunda ortaya çıkacak doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan "Nettedavi.com" sorumlu olmayacaktır. Bu siteye giren ve kullanan tüm kullanıcıların bu uyarıyı okudukları ve onayladıkları kabul edilir.[All Rights Reserved - Sitede yer alan bilgi, belge ve yazılımların yazılı veya görsel ortamda, kaynak göstermeden alıntı yapılarak kullanımına izin verilmemektedir]
33 Web Tasarım