Panik atak durumunda gerçek bir neden olmaksızın aşırı korku hali yaşanmasıdır. Panik atak sırasında tüm kontrolünüzü kaybettiğinizi düşünebilirsiniz. Genellikle pek çok insan hayatlarının bir döneminde panik atak yaşarlar. Genellikle stresli durumun sona ermesi ile birlikte panik atak da geçer. Fakat eğer devamlı ve beklenmedik zamanlarda panik atak yaşıyorsanız ve uzun süre korku içinde yaşıyorsanız, atağın tekrar geleceği konusunda endişeleriniz varsa panik bozukluğunuz var demektir. Panik atak bozukluğunda tedavi oldukça başarılıdır.
Şikayetler genellikle 10 dakikada tavan yapar. Her yerde olabilir(Araba sürerken, bir konuşma sırasında, alışverişte vb.)
Korku hissi, çarpıntı, terleme, nefes darlığı, sıcak basması, karın ağrısı, göğüs ağrısı, baygınlık hissi, yutmada zorluk sık görülen şikayetlerdir. Panik bozukluğu olan hastalarda en büyük sıkıntı atağın tekrar gelmesi korkusudur. Bu nedenle bu hastalar bazen evden bile çıkamazlar, Çünkü hiçbir yeri yeterince güvenli hissetmezler.
Panik atak dönemlerinde hemen tıbbi yardım almanız gerekir. Çünkü kişinin bu dönemde kendini kontrol etmesi zordur ve tedavi edilmediğinde durum daha da kötüleşebilir.
Sebebi tam bilinmemektedir. Genetik, beyin fonksiyonlarında değişme, majör stres durumları, sevilen bir kişinin kaybı, çocukluk travmaları, tecavüz e uğrama, kaza geçirme panik atakların başlama nedeni olabilir.
Tedavi edilmediğinde ciddi komplikasyonlara neden olur. Depresyon, intihar düşünceleri, sosyal ortamlardan kaçınma, başka fobilerin gelişmesi(mesela araba kullanma, evden ayrılma vb), okul ve işle ilgili problemler, alkol ve madde bağımlılığı, ekonomik problemler oluşabilir.
Tanı:
Genel fizik muayene, hormon düzeyleri, kalp muayenesi, psikolojik değerlendirme yapılır.
Panik atak bozukluğu için DSM tanı kriterleri şunlardır.
1-Sık ve beklenmedik panik atakların olması
2-Atakların en az bir tanesi bir ay ya da daha fazla süre önceden; yeni atak gelecek korkusu olmalıdır, devamlı panik atak sonrası kontrolünü kaybetmekten, delirmekten, kalp krizi geçirmekten korkma vardır, ya da hastada davranış değişikliği olmalıdır, mesela panik atağı tetikleyebilecek ortamlardan sakınma durumu vardır.
3-Panik ataklar madde kullanımına, tıbbi bir hastalığa, sosyal fobiye ya da obsesif kompülzif bozukluğa bağlı olmamalıdır.
Bazı kişilerde panik bozukluk agorafobi ile birliktedir.
Panik ataklarınız varsa, panik bozukluğu olmasa bile tedaviden fayda sağlanır. Çünkü zamanla şikayetler artabilir.
Tedavi:
Tedavide tüm panik atak şikayetlerinin düzeltilmesi amaçlanır. Tedavide psikoterapi ve ilaç tedavisi kullanılmaktadır. Bazen iki yöntem birlikte kullanılır.
Şikayetler başladığı zaman erken dönemde yapılan tedaviler daha etkilidir.
A-Psikoterapi:
Bilişsel davranış terapisi: Doktor gözetiminde, güvenli ve destek verici bir ortamda panik atak bulguları tekrar oluşturulur. Panik atak şikayetleri bir dönem sonra tehdit edici olmamaya başlar ve zamanla şikayetler geçer. Önce haftalık, sonra aylık ve daha sonra yılda bir kez kontrollere çağrılır.
B-İlaç tedavisi
1-Selectif serotonin gerialım inhibitörleri(SSRIs): Fluoxetine (Prozac), paroxetine (Paxil), sertraline (Lustral) en sık kullanılan ilaçlardır. Panik atak tedavisinde ilk tercih edilen ilaçlardır. Yan etkileri azdır ve güvenlidirler.
2-Serotonin ve norepinefrin gerialım inhibitörleri(SNRIs): Venlafaxine (Effexor XR), FDA tarafından panik atak tedavisinde onaylanmıştır. Dier bir grup antidepresan ilaçtır.
3-Benzodiyazepinler: Lorazepam (Ativan), Clonozepam(Rivotril) ve Alprazolam (Xanax) bu amaçla kullanılan ve FDA tarafından onaylanmış ilaçlardır. Akut tedavilerde kullanılır. Kronik ve yüksek dozda kullanımı bağımlılık yapabilir.
Yorum Yapabilmek İçin Lütfen Üye Girişi Yapınız.
HastalıklarSağlıklı Beslenme ve Diyet Vitaminler Temel Besinler Tanısal Testler İlk Yardım İletişim
Yasal Uyarı:"Nettedavi.com" web sitesinde yer alan her türlü medikal bilgi, yorum, duyuru ve tanıtım faaliyetleri ile ilgili sayfa düzenlemeleri, güvenilirliğine inanılan kaynaklardan elde edilerek derlenmiştir. "Nettedavi.com" da yer alan her türlü bilgi, değerlendirme, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirmeye yönelik olup, hiç bir şekilde kişinin doktorundan bağımsız teşhis ve tedaviye yönlendirilmesi anlamına gelmemektedir. Burada yer alan bilgi ve değerlendirmelerin uygulanması sonucunda ortaya çıkacak doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan "Nettedavi.com" sorumlu olmayacaktır. Bu siteye giren ve kullanan tüm kullanıcıların bu uyarıyı okudukları ve onayladıkları kabul edilir.[All Rights Reserved - Sitede yer alan bilgi, belge ve yazılımların yazılı veya görsel ortamda, kaynak göstermeden alıntı yapılarak kullanımına izin verilmemektedir]
33 Web Tasarım