Shigella(Şigelloz), Shigella bakterileri tarafından oluşturulan bir sindirim sistemi hastalığıdır. Shigellada ana belirti ishaldir ve genelde kanlı bir ishal vardır.2-4 yaş grubundaki çocuklar en çok etkilenen gruptur. Çocuk bakım yerlerinde genellikle çocuk bezi değiştirildikten sonra, çocuklara tuvalet eğitimi verirken el temizliğinin yeterli yapılamamasından dolayı oluşur. Kirli suların içilmesiyle de bulaşabilir. İshali olan çocuk tedavisi tamamlanmadan diğer çocuklarla aynı yerde bulunmamalıdır.
Karın ağrısı, kanlı ve mukuslu ishal ve ateş sık görülür.
İnsandan insana bulaşma en sık bulaşma nedenidir. Bu nedenle ellerin dikkatli temizliği ve ellerin yıkanmadan ağza ve yüze değdirilmemesi önemlidir.
Çoğunlukla enfeksiyon birkaç günde geçer, fakat dışkılamanın normale dönmesi birkaç hafta ya da ayı bulabilir.
Bazı komplikasyonlar şunlardır:
1-Dehidratasyon(sıvı kaybı): İdrar çıkısında azalma, ağızda kuruluk, gözlerde çökme, cilt tonusunun kaybı görülür. Ciddi sıvı kaybı şok ve ölümle sonuçlanabilir.
2-Nöbet geçirme: Bazı çocuklar yüksek ateşe bağlı nöbet geçirebilir.
3-Rektal prolapsus: Bazen ıkınma nedeniyle anüsün hemen arkasındaki bağırsak(rektum) dışarı çıkabilir.
4-Hemolitik üremik sendrom: Nadir bir komplikasyondur. Kırmızı kan hücrelerinde azalma(hemolitik anemi), trombosit sayısında azalma(trombositopeni) ve akut böbrek yetmezliği görülür.
5-Toksik megakolon: Bağırsak hareket yeteneğini kaybeder. Bağırsak hareketleri ve gaz çıkışı olmaz, karın ağrısı, şişlik ve ateş vardır. Bazen bağırsak ruptüre olabilir(patlar). Hemen ameliyat edilmesi gerekir. Cerrahi bir acildir.
6-Reaktif artrit(eklem iltihabı)-Reiter sendromu: Gözlerde kızarıklık(konjuktivit), idrarda yanma(üretrit) ve eklemlerde iltihaplanma görülür.En sık ayak bilekleri, ayak, diz ve kalça eklemleri etkilenir.
Tanı:
Shigella bakterileri ve toksinlerinin saptanması ile tanı konur. Dışkı kültürü yapılır.
Tedavi:
5-7 günde hastalık iyileşir. İshal kesici ilaçlar bu dönemde kullanılmamalıdır. Hastanın durumu daha da kötüleşebilir.
Bağışık sistemi zayıf olanlarda, yaşlılarda, çocuklarda, bebeklerde, hastalığı yayabilecek kişilerde antibiyotik tedavisi gereklidir.
Normal kişilerde su içmek sıvı kaybını yerine koymakta yeterlidir. ORT(Oral rehidratasyon tedavisi) sıvı kaybını gidermekte faydalı olabilir. Fakat riskli hasta guruplarında damardan sıvı tedavisi daha kolay toparlanma sağlar.
Yorum Yapabilmek İçin Lütfen Üye Girişi Yapınız.
HastalıklarSağlıklı Beslenme ve Diyet Vitaminler Temel Besinler Tanısal Testler İlk Yardım İletişim
Yasal Uyarı:"Nettedavi.com" web sitesinde yer alan her türlü medikal bilgi, yorum, duyuru ve tanıtım faaliyetleri ile ilgili sayfa düzenlemeleri, güvenilirliğine inanılan kaynaklardan elde edilerek derlenmiştir. "Nettedavi.com" da yer alan her türlü bilgi, değerlendirme, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirmeye yönelik olup, hiç bir şekilde kişinin doktorundan bağımsız teşhis ve tedaviye yönlendirilmesi anlamına gelmemektedir. Burada yer alan bilgi ve değerlendirmelerin uygulanması sonucunda ortaya çıkacak doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan "Nettedavi.com" sorumlu olmayacaktır. Bu siteye giren ve kullanan tüm kullanıcıların bu uyarıyı okudukları ve onayladıkları kabul edilir.[All Rights Reserved - Sitede yer alan bilgi, belge ve yazılımların yazılı veya görsel ortamda, kaynak göstermeden alıntı yapılarak kullanımına izin verilmemektedir]
33 Web Tasarım