Sigarayı Bırakma (Sigara Tiryakiliği)

Sigara bir alışkanlık değil, bir bağımlılıktır. En az eroin veya morfin kadar bağımlılık yapıcıdır. Her üç sigara bağımlısından birisi sigaranın vücudunda yol açtığı tahribat nedeniyle ölür. Herkes sigaranın ne kadar zararlı ve bağımlılık yapıcı olduğunu bilir, fakat sigara kullanan çok az insan bunu anlayabilir.
Genellikle sigara tiryakilerinin %80’i 18 yaşından önce içmeye başlar.pek çok kişi sigsrsyı bırakmaya çalışır,fakat bunların %2.5 ‘u başarılı olur.Sigara bırakıldıktan 20 dakika sonra kişide iyileşme başlar.Ortalama olarak bir adet sigaradan kana geçen nikotin miktarı yaklaşık 1 mg dır. Ama kişiye göre 0.5mg ve 2mg arasında bu miktar değişir(Bazısı sigarayı yarım bırakır ,tam bitiremez.Bazısı ise son dumanına kadar ve derin nefesle çeker).
Sigarada bulunan nikotin aslında psikolojik etkisi olan bir ilaçtır. Asetilkolin reseptörlerine bağlanır Stres durumunda rahatlatıcı etki yapar. Kişi kendini mutlu hisseder.Akciğerlerin yüzey alanı çok geniştir ve 7 saniyede beyinde etkisi hissedilir.Bu damar  yolundan daha hızlı bir etkidir.Bu şekilde sigara içen kimse her nefes çektiğinde hemen bir iyilik hali hisseder.Fakat zamanla bu etkiye bağışıklık kazanır ve aynı hisleri sağlamak için daha yüksek doza ihtiyaç duyar.
Tedavi:
-Öncelikle sigarayı bırakmak için güçlü bir neden olması gerekir. Bu sebebin sigara içmekten daha kuvvetli bir motivasyon sağlaması gerekir.
-Nikotin bağımlılığı nedeni ile sigara bırakıldığında vücutta nikotin eksikliğine bağlı sinirlilik, depresyon, yorgunluk, baş ağrısı, endişeli ruh hali, şiddetli nikotin arzusu, yemek yeme isteğinde artış görülebilir. Bu şikayetlerden dolayı bırakanların %95’İ TEKRAR BAŞLAR. Fakat unutmamak gerekir ki, nikotin eksikliğine bağlı şikayetler günden güne azalır. Önemli olan bu konuda kararlı olmaktır.
-Nikotin eksikliğinden kaynaklanan şikayetleri ilk dönemde daha rahat atlatabilmek için çeşitli yardımlar alabiliriz. Mesela nikotin bandı, nikotin sakızı ya da nikotinli şekerleme tüketilmesi sigarayı bırakma şansınızı iki kat artırır.
-Çevremizdeki insanlardan destek almalıyız.
-Sigara içen insanların sigara içerken yaşadığı rahatlama hissi masaj terapisi veya diğer rahatlama teknikleri kullanılarak sağlanabilir. İlk birkaç hafta stresten uzak durmak gerekir. Dinlendirici müzik dinlemek, yoga ve thai chi uygulamak, nefes tekniklerini uygulayarak veya düzenli masaj yaptırarak  rahatlama sağlamak mümkündür.
-Alkol alınmaması bu dönemde çok önemlidir. Sigara içmek için güçlü bir uyarandır. Kahve + sigara alışkanlığı varsa kahve yerine çay içmelidirler. Yemek sonrası sigara içme alışkanlığı varsa , bunun yerine ya dişler fırçalanır yada nikotin sakızı çiğnenebilir.

Yorum Yaz

Yorum Yapabilmek İçin Lütfen Üye Girişi Yapınız.

Forum Köşemiz