Uykusuzluk

Uykusuzluk vücudun uyku ihtiyacının yeterince karşılanamadığı durumlarda ortaya çıkar. Kişi uykuya dalmakta zorluk çeker, uyku uyuyamaz veya yeterince uyuma ve dinlenme sağlanamadan uyanma olur. Vücut enerjisi düşer, kişi kendini yorgun ve mutsuz hisseder, günlük faaliyetlerini yerine getirmekte zorlanır. Uykuya dalma süresi yarım saatten fazladır, bir haftada en az üç gece uyku süresi 6 saatin altındadır.
Bayanlarda, 60 yaş üstü kişilerde, yoğun stres altında olanlarda, gece ve gündüz değişimleri ile nöbet tutanlarda, sık ve uzun seyahat yapan kişilerde, psikolojik olarak depresyon, kaygılanma vb rahatsızlıkları olanlarda da uykusuzluk sık görülür.

Tedavi:
Uykusuzluk problemi yaşayan kişi hayatında bazı düzenlemeler yaptığında belli bir uyku düzenine alışır. Dikkat edilmesi gereken bazı öneriler şunlardır:
-Belli bir uyku düzenine uymak gerekir. Uyku uyuma saati ve uyanma saati hafta sonları da dahil olmak üzere düzenlenmelidir.
-Eğer yatağa yattığınızda uyku uyuyamıyorsanız, kendinizi zorlamayın ve hemen kalkın. Kitap okumak rahatlatıcı ve uyku getiricidir,ya da hafif bir müzik dinleyebilirsiniz. Ama bu aktiviteleri fark
-Yatak odasında televizyon izlemeyin, elektrikle çalışan alet bulundurmayın, yemek yemeyin.
- Uyku öncesi hazırlık döneminde rahatlamak amacıyla meditasyon yapabilirsiniz, dua edebilirsiniz, nefes alma egzersizleri yapabilirsiniz ya da masaj yaptırabilirsiniz.
-Öğleden sonra ve özellikle saat 3’ten sonra kısa uyku uyumamak gerekir. Gündüz uykuları 30 dakikadan uzun olmamalıdır.
-Yatak odası karanlık ve hafif serin olmalıdır.
-Özellikle öğleden sonra (15:00) kafein içeren içeceklerden uzak durmak gerekir. Sigara, alkol alınmamalıdır.
-Günlük egzersiz programına uyulmalıdır. Yatma saatinden en az 4-6 saat önce yürüyüş, aerobik, yüzme, bisiklete binme vb. tarzı aktivitelerde bulunulması faydalıdır.
-Gece idrara fazla çıkmamak için içecek tarzı gıdaları fazla tüketmemek gerekir. Ayrıca fazla ve ağır yemekler yatma saatinden en az 4 saat önce yenilmelidir.
-Tüm saatleri ortadan kaldırmak gerekir. Cep telefonunuzu saklayın.Kol saatinizi çıkarın.

-Doktor tarafından çeşitli uyku ilaçları önerilebilir. Fakat 3 haftadan fazla kullanmamak gerekir. Dikkat dağınıklığı, uyurgezerlik, uyku hali, düşünmede zorluk yaşanabilir. Bazı kişilerde ise allerjiye neden olabilir.
-Melatonin- Vücutta epifiz bezinden gece salgılanan bir hormondur. Bir kaç hafta kullanımı özellikle yaşlılarda faydalı olabilir(günlük 0.3-5mg).Fakat uzun dönem etkileri henüz bilinmemektedir. Yatmadan yarım saat önce 2.5mg alınır.
- Valerian- Hafif rahatlatıcı etkisi vardır. Gene bu destekleyici tedavinin de uzun süreli etkileri tam bilinmemektedir. Karaciğer hasarı konusunda tam net bir bilgi olmamakla berber,kullanırken dikkatli olmak gerekir. % 0.4-0.6 ‘lık valerian bitkisinden 400-900mg kullanılabilir.
-Yatmadan yarım-bir saat önce papatya çayı iki tatlı kaşığı bal katılarak içilir ve sonrasında ılık bir duş alınır. Uykuya dalmayı kolaylaştırır.

Yorum Yaz

Yorum Yapabilmek İçin Lütfen Üye Girişi Yapınız.

Forum Köşemiz