Erkeklerde menopozun olup olmadığı konusunda henüz tam fikirbirliği yoktur.
Erkeklerde ota yaşlardan sonra her yıl %1 testesteron düzeyi azalır,bu da erkek menopozunda etkili olabilir.Testosteron eksikliğine bağlı olarak depresyon, duyarlılık artışı, cinsel fonksiyonların bozulması, zihinsel fonksiyonlarda azalma ve yorgunluk görülebilir. Testosteron azlığına bağlı şikayetlerin tedavisi testesteron hormonunun yerine konulması ile yapılabilir.
Erkeklerde otuzlu yaşların sonunda ve kırklı yaşların başında orta yaş krizi yaşanabilir.
Testosteron düzeylerindeki düşme belli bir eşik değeri geçince cinsel fonksiyonlar etkilenebilir.
Bazı uzmanlar yaşla birlikte testosteron düzeyinde azalmanın hemen olmadığını, belli bir süreçte yaşandığını, bu nedenle de vücudun buna adapte olduğunu ifade etmektedirler.
300ng/dl altındaki testosteron değerleri düşük kabul edilir. 20-40yaşları arasındaki %1 erkekte düşük testosteron düzeyi tesbit edilebilir. Erkek depresyonu ve irritabilitesi testosteron replasmanı ile önlenebilir. Fakat tanısı ve takibi iyi yapılmalıdır. Testosteron tedavisi ile kas kitlesi artar ve mental fonksiyonlarda düzelme görülür. Bununla birlikte yaşlı erkeklerde tetosteron takviyesi cinsal fonksiyonları düzeltmede ve kas gücünü arırmada etkili değildir.Yaşlı erkeklerde erektil bozukluklarda testosteron takviyesi genellikle etkili değildir.Fakat genç erkeklerde testosteron eksikliği varsa düşük dozlarda testosteron takviyesi ile bile libidoda artış gözlenir. Yaşlı erkeklerde görülen erektil bozuklukların %80’i diyabet,kalp hastalığı ya da nörolojik hastalıklara bağlıdır. Erektil bozuklukların testosteron yerine viagra ile tedavisi daha etkili ve daha güvenlidir.
Testosteron enjeksiyonu 15günde bir yapılır.oral ilaçlar, yapışkan banlar ya da implantlar kullanılabilir.
Testosteron takviyesi ile prostat normal büyüklüğüne döner, PSA düzeylerini değiştirmez. Prostat kanseri riskini artırmaz.
Testosteron hormonu takviyesinin kalp, prostat ve mental fonksiyonlar üzerine olabilecek etkilerini saptamak için daha ileri araştırmalar gerekir. Uyku apnesi de testosteron reolasmanı için bir risk faktörüdür.
Yorum Yapabilmek İçin Lütfen Üye Girişi Yapınız.
HastalıklarSağlıklı Beslenme ve Diyet Vitaminler Temel Besinler Tanısal Testler İlk Yardım İletişim
Yasal Uyarı:"Nettedavi.com" web sitesinde yer alan her türlü medikal bilgi, yorum, duyuru ve tanıtım faaliyetleri ile ilgili sayfa düzenlemeleri, güvenilirliğine inanılan kaynaklardan elde edilerek derlenmiştir. "Nettedavi.com" da yer alan her türlü bilgi, değerlendirme, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirmeye yönelik olup, hiç bir şekilde kişinin doktorundan bağımsız teşhis ve tedaviye yönlendirilmesi anlamına gelmemektedir. Burada yer alan bilgi ve değerlendirmelerin uygulanması sonucunda ortaya çıkacak doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan "Nettedavi.com" sorumlu olmayacaktır. Bu siteye giren ve kullanan tüm kullanıcıların bu uyarıyı okudukları ve onayladıkları kabul edilir.[All Rights Reserved - Sitede yer alan bilgi, belge ve yazılımların yazılı veya görsel ortamda, kaynak göstermeden alıntı yapılarak kullanımına izin verilmemektedir]
33 Web Tasarım